Angst over geld overwinnen?

Angst over geld overwinnen?

BLOG: Redenen waarom je bang bent voor geld

Voor sommige mensen kan angst voor geld overweldigend zijn. Hier zal ik je laten zien wat je kan leren van je angst voor geld en hoe je het in toom kunt houden. Veel start-ups krijgen tegenwoordig investeringen, waarbij ze ineens een groot budget beschikbaar hebben. Het is dus niet goed om angst voor geld te hebben.

We hebben allemaal een geschiedenis en die geschiedenis maken ons hoe we zijn. Het bepaald onze interesses, persoonlijkheid en ja, onze angst(en). Als je je angst voor geld associeerde met problemen, komt dat waarschijnlijk omdat geld altijd een groot probleem in je leven was. Vroeger op school, had ik een hekel aan geld. Op een gegeven moment had ik 2 baantjes en ging ik nog gewoon fulltime naar school. Dit was mede, omdat ik niet (genoeg) geld had voor mijn maandelijkse lasten. Dus voor mij stond genoeg geld hebben gelijk aan me altijd moe en ellendig voelen.

Of, misschien was geld altijd een gevoelig onderwerp in je leven. Misschien heb je vroeger wel je ouders vaak horen praten over hun geld problemen. Misschien was geld wel een groot onderwerp tijdens een/je scheiding. Als je geld geassocieerd met zulke dingen, is het niet raar dat je geld een taboe topic voor je is.

of misschien ben je altijd iemand geweest die zich zorgen maakt (om niks). Zelfs als alles goed lijkt te gaan, maak je je zorgen. Om heel eerlijk te zijn. Juist wanneer het leven zo goed gaat, maak ik me zorgen.

We kunnen wel hele dagen discussiëren, maar wat ik duidelijk wilde maken is dat het heel normaal is om geld eng te vinden. Er zijn namelijk nog miljoenen andere redenen waarom geld geassocieerd wordt met enge dingen zoals: verloren weddenschappen, ponzifraude en andere dergelijke frauderingen/schulden.

Waarom je angst voor geld jou terug houd in het leven

Je angst voor geld kan je behoorlijk in de weg zitten.

  • Het maakt je bang om je geld te beheren .
  • Het maakt je bang om een betere baan te zoeken en een opslag te vragen. Je verteld jezelf keer op keer dat geld niet zo belangrijk is en dan wordt je uiteindelijk onderbetaald.
  • Angst is een sterke emotionele reactie en sterke emoties kunnen je zicht verblinden bij het maken van keuzes.
  • Het zorgt ervoor dat je niet kan genieten van je leven of het maakt je leven moeilijker dan dat het werkelijk is. Zoals wanneer ik te gierig was om een nieuwe computer te kopen voor mijn werk en ik keer op keer mijn oude computer opnieuw aan het opstarten was, omdat hij vast liep. Het leven kon veel makkelijker zijn als ik gewoon een nieuwe computer had gekocht.

Tips om je angst voor geld te overwinnen

Wanneer je weet waarom je bang bent voor geld en je weet wat voor effect het op je heeft ben je beter voorbereid om je angst onder ogen te zien. Dit is precies hoe ik het vroeger deed.

Ik dwong mezelf om een budget te maken per week. Wanneer ik het financieel niet goed voor elkaar wou ik mijn bankrekening ook echt niet zien. Wanneer ik toegewijd genoeg was om mijn angst te verslaan, dwong ik mezelf om elke dag naar mijn uitgaves te kijken.

Leer

Misschien wel de behulpzame tool in je arsenaal om van je angst te winnen is kennis. Zoals je wel vake hoort is knowledge power. Kracht geeft je controle en controle helpt jou bij het overwinnen van je angst. Bij het leren over hoe ik mijn angst kan overwinnen, lees ik vrijwel elk artikel over het onderwerp.

Blijf positief

Als je nooit bang bent betekend het dat je nooit fouten maakt. Soms maak ik nog steeds fouten over geld zaken, we zijn allemaal mensen toch? Bijvoorbeeld: af en toe geef ik al weer te veel uit dan dat nodig is, maar ik leer om er mee om te gaan. Ik lees en leer hoe ik het in de toekomst beter kan doen en focus dan op positieve zaken over hoe geld een rol speelt in mijn leven: het geeft me veiligheid, zekerheid en het lost bijna alles op (geld gerelateerd).

Zoals altijd, doe wat past en wat werkt bij jou. Ik deel deze tips met jullie, omdat ik vaak genoeg vragen krijg over fobieën met name geld gerelateerde fobieën. Zie je angst onder ogen, versla het en dan transformeert je angst in een goede hulp tool voor de rest van je leven.

Een goed overzicht van het beschikbare geld

Voor een startup is het ook van belang dat er een goed overzicht is van het beschikbare geld. Hiervoor raad ik het gebruik van een goed boekhoudprogramma aan. Daarnaast zie ik ook dat veel (oudere) ondernemers en ook sommige startups nog steeds factureren door hun facturen in Excel of Word te maken. Dit is een kostbare bezigheid en de tijd die hieraan besteed wordt kan op betere manier in worden gezet. Ondernemingen die dit nog doen raad ik dan ook dringend aan om vanaf heden digitaal factureren in te zetten.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *